Ако сте сънени, може да се чувствате с около десет години по-стар. Изследователи

...
Ако сте сънени, може да се чувствате с около десет години по-стар. Изследователи
Коментари Харесай

Сънят е здраве, но и младост

Ако сте  сънени , може да се чувствате с около  10 години по-стар.  Изследователи от Университета на Стокхолм откриха, че сънят въздейства върху това какъв брой възрастни се усещаме, заяви електронното издание „ Медикъл Експрес “. Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание „ Протоколи на кралското сдружение Б “ (Proceedings of the Royal Society B).

Предишни проучвания демонстрираха, че  чувството, че сме по-млади от действителната си възраст, е обвързвано с по-дълъг живот в положително здраве.  

„ Като се има поради, че сънят е значим за  мозъчната функция  и цялостното богатство, взехме решение да изследваме  дали сънят не крие секрети за чувството, че сме по-млади „, сподели Леони Балтер, изследователка във Факултета по логика на психиката на Стокхолмския университет.

В първото проучване 429 души на възраст от 18 години до 70 години са запитани на каква възраст се усещат, какъв брой дни през миналия месец не са спали задоволително и какъв брой сънени се усещат. Оказало се, че  за всяка нощ непълен сън през миналия месец, участниците се усещат със приблизително 0,23 години по-възрастни.

Във второто проучване учените са създали тест дали наистина  дефицитът  на  сън  кара участниците да се усещат по-възрастни. Те са изследвали 186 души на възраст от 18 години до 46 години. В две нощи  участниците в опита са спали единствено по четири часа, а в други две – по девет часа.  След ограничаването в съня  участниците са се чувствали приблизително с 4,4 години по-възрастни  в съпоставяне с дните, откакто са се наспали добре.

Усещането, че са добре отпочинали и заредени с  сила , е предиздвикало участниците да се усещат с четири години по-млади от действителната си възраст, а крайната съненост и  отмалялост  – с шест години по-възрастни.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР